Tel:0532 564 18 95
Ethereum, en genel tanımıyla bir dağıtık hesaplama platformudur. Açık kaynaklı, genel erişime açık ve Blockchain tabanlı yapısının yanı sıra Ethereum, “akıllı sözleşme” isimli bir bilgisayar protokolünü desteklemektedir. Kurucuları Rus bilgisayar programcısı Vitalik Buterin ile İngiliz programcı Gavin Wood, platformu yazarak 2013 yılında hayata geçirmişlerdir.
Ethereum sahip olduğu teknolojileri kullanarak merkezsiz dijital uygulamalar (dApp) üretmeyi ve çalıştırmayı mümkün kılmaktadır. Çok geniş bir kullanım alanına sahip bu uygulamalar sayesinde kullanıcılar pek çok aracısız işlem gerçekleştirebilmektedir. Bunlar arasında para göndermek ve noter gerektirmeden güvenli sözleşmeler düzenlemek gibi aracıların ortadan kalkmasına karşın güven ortamının azami düzeyde tahsis edildiği işlemler yer almaktadır. Akıllı sözleşmeler bu çerçevede dolandırıcılık riskini minimuma indirirken kullanıcıların bire bir işlemleri şeffaf ve güvenli şekilde gerçekleştirmesine olanak tanır.
Ether veya ETH ise Ethereum platformu tarafından yaratılan bir kriptopara birimidir. ETH’nin ortaya çıkarılma amacı esasen Ethereum protokolünü bilgisayarlarında çalıştıran programcıları teşvik etmektir. Bu dijital varlık ile ödüllendirilen programcılar yüksek kaliteli yazılımlar üreterek ağın sağlıklı ve güvenli kalmasını sağlamaktadır.
Ethereum Nasıl Üretilir?
Ethereum üretimi, aynı Bitcoin’de olduğu gibi madencilikle gerçekleştirilmektedir. Ethereum madencileri, bilgisayarları veya özel donanımları aracılığıyla yüksek kapasiteli GPU’ların (grafik işlemci birimi) veya ASIC çiplerin hesapların gücünden faydalanarak Ethereum üretebilmektedir.
İşlem gücü, elektrik tüketimi, verim ve hesaplama gücü (hash) gibi parametreler ETH madenciliği yaparken yakalayacağınız başarı oranını doğrudan etkilemektedir. Bazı donanımlar üst düzey bir işlem gücüyle yeterli hesaplama gücünü yakalamanıza olanak tanırken elektrik tüketimi sebebiyle kârlılığınızı ortadan kaldırabilir. İleri seviyede enerji tasarrufu sağlayan bazı donanımlar ise gerekli hesaplama gücünü (hash) sağlamakta yetersiz kalmaları halinde madencilik yoluyla elde edilecek ETH miktarını düşürerek kârlılığı yine yok edebilir. Tüm bu sebeplerden ötürü iyi bir donanım, Ethereum madenciliğinin birincil unsurudur.
Söz konusu parametreleri göz önünde bulundurarak iyi bir ekipman kurduktan sonra sıradaki adımlar, yazılımı kurmaktan ve node (düğüm) kurulumunu gerçekleştirip ağ bağlantısını yapmaktan geçer. Sonrasında Ethereum blokzincirini indirerek madencilik yapmaya başlayabilirsiniz.
Ethereum ve Bitcoin’in Farkı Nedir?
Bitcoin temel olarak Blockchain teknolojisine dayanan bir ağa bağlı para sistemi ile ona eşlik eden bir kriptopara biriminden oluşur. BTC ilk kriptopara birimi olması sebebiyle tüm kriptoparaların atası ve teknolojik altyapısının mimarı olarak kabul edilmektedir. Ancak ETH hesaplama platformu olarak faaliyet göstermektedir ve ekosistemde yer alan akıllı sözleşmeler ile dApp (dağıtık uygulama) gibi üstün protokoller sayesinde endüstrinin büyümesine katkı sağlayan en önemli kriptopara olarak görülmektedir. Bitcoin, kriptopara endüstrisinin ortaya çıkmasını sağlarken, Ethereum geleceği şekillendirerek inovatif rolü üstlenmiştir. Hatta sektörün bazı önde gelenleri, Ethereum için “sektörün 2.0 versiyonu” benzetmesinde bulunmaktadır.
Özetle bu ikili arasındaki belki de tek benzerlik kriptopara piyasalarında işlem gören kriptoparalara sahip olmaları ve Blockchain teknolojisinin nimetlerinden faydalanmalarıdır. Bunun haricinde Bitcoin ve Ethereum sektörün iki apayrı role sahip oyuncularıdır. Bitcoin dünyaya bugüne dek hiç görülmemiş türden bir para birimi kazandırırken; Ethereum hesaplama platformu rolüyle, herkesin dağıtık defter, dApp ve akıllı sözleşme gibi üstün teknolojilerden faydalanmasına imkan tanımaktadır.
Ethereum Nasıl Satın Alınır?
Ethereum satın almak için BtcTurk | Kripto’ya üye olduktan sonra banka hesabınızdan Türk Lirası göndererek BtcTurk | Kripto’da ETH alım satım işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
İsterseniz, BtcTurk | Kripto hesabınıza Bitcoin veya Tether USDT göndererek, Ethereum (ETH) ile takas edebilirsiniz. Üstelik BtcTurk | Kripto’da Bitcoin ve USDT karşılığında komisyon ödemeden alım satım yapabilirsiniz.
Ethereum Nasıl Hesaplanır?
Ethereum hesaplama, fiyat ve madencilik kârlılığı hesaplama olarak iki kategoride incelenebilir. BtcTurk | Kripto’da Ethereum (ETH) fiyatının, Türk Lirası veya Tether (USDT) karşılıklarını takip edebilirsiniz.
Madencilik kârlılığını hesaplamak için ise internet ortamında pek çok hesaplama motoru mevcuttur. Bu araçlar kullandığınız elektriğin birim fiyatı, donanımınızın yetenekleri, o anki madencilik zorluğu, güncel hash oranı ve havuz payı gibi birçok etmeni bir araya getirerek kârlılık ile ilgili yüksek tutarlılıkta bilgiler sunabilmektedir. Bu işlemi bir dizi matematik işlemi neticesinde manuel olarak elde etmek de mümkündür.
Ethereum (ETH) Nasıl Saklanır?
Ethereum, sektörün eski ve üzerinde en çok uygulama geliştirilen platform olduğu için en geniş cüzdan alternatiflerine sahip proje olduğu söylenebilir. Ethereum, masaüstü, mobil, donanım veya çevrimiçi cüzdanlarda saklanabilir. İsterseniz bir kağıt cüzdan oluşturarak Ethereum (ETH) saklayabilirsiniz. Ethereum blokzincirinin tamamını indirmek isterseniz masaüstü Ether Wallet ya da Mist Browser uygulamalarından birini kullanabilirsiniz. Ancak sistem kaynaklarınızı bu iş için ayıramayacak durumdaysanız, diğer geliştiricilerin veya servis sağlayıcıların sunduğu masaüstü uygulamaları tercih edebilirsiniz.
Ethereum cüzdanınızı akıllı telefonunuzda taşımak istiyor ya da Ethereum ile mağazalarda alışveriş yapmayı planlıyorsanız mobil cüzdanları kullanabilirsiniz. Exodus, AtomicWallet, TrustWallet, Blockchain, Coinomi ve daha pek çok mobil cüzdanı deneyerek, size göre kullanımı kolay olan cüzdanı seçebilirsiniz. Akıllı telefonunuzda uygulama mağazasından mobil cüzdanları ücretsiz olarak indirebilirsiniz.
Çevrimiçi cüzdanları (internet sitelerini) kullanmak isterseniz Myetherwallet.com en tanınmış çevrimiçi Ethereum cüzdanıdır. Cüzdan seçerken dikkate etmeniz gereken en önemli konuların başında özel anahtarlar gelmektedir. Seçtiğiniz cüzdanın, 12-24 kelimelik özel anahtar kelime grubunu (seed veya anahtar kelimeler olarak da bilinir) size verdiğinden emin olmalısınız. Bu anahtar kelimeler cüzdanızı kurtarabilmeniz için tek çözümdür.
Ethereum’u sürekli internete bağlı olmayan, taşınabilir ve de güvenli donanım cüzdanlarında da saklayabilirsiniz. Donanım cüzdanlarından Ethereum gönderebilmek için cihazı bilgisayarınıza bağlamanız ve cüzdana ait uygulama aracılığıyla işlem yapmanız gerekiyor. Ödeme işlemlerini, cihaz üzerindeki fiziksel butonlar ile şifre girerek yaptığınız için cüzdanınızı güvenle taşıyabilirsiniz. Ethereum adresinizi QR kodu olarak yazdırıp kağıt cüzdan olarak kullanabilirsiniz. Kağıt cüzdan kullanmayı düşünüyorsanız, özel anahtarınız ile Ethereum adresinizi aynı yerde saklamamaya özen göstermelisiniz.
Kaynak : BTC Türk
- (ETH) Bit İlaçlama
- (ETH) Güve İlaçlama
- (ETH) Çiyan İlaçlama
- (ETH) Yılan İlaçlama
- (ETH) Tesbih Böceği İlaçlama
- (ETH) Gümüş Böceği İlaçlama
- (ETH) Karınca İlaçlama
- (ETH) Ağaç Kurdu İlaçlama
- (ETH) Sinek İlaçlama
- (ETH) Örümcek İlaçlama
- (ETH) Akar (Mite) İlaçlama
- (ETH) Arı İlaçlama
- (ETH) Danaburnu İlaçlama
- (ETH) Deri Böceği İlaçlama
- (ETH) Halı Böceği İlaçlama
- (ETH) Kakalak İlaçlama
- (ETH) Kertenkele İlaçlama
- (ETH) Kalorifer Böceği İlaçlama
- (ETH) Salyangoz İlaçlama
- (ETH) Uyuz Böceği İlaçlama
- (ETH) Hamam Böceği İlaçlama
- (ETH) Kara Böcek İlaçlama
- (ETH) Alman Hamam Böceği İlaçlama
- (ETH) Şark Hamam Böceği İlaçlama
- (ETH) Kara Fatma Böceği İlaçlama
- (ETH) Nem Böcekleri İlaçlama
- (ETH) Akrep İlaçlama
- (ETH) Tahta Kurusu İlaçlama
- (ETH) Tahta Kurdu İlaçlama
- (ETH) Tatarcık İlaçlama
- (ETH) Toz Böceği İlaçlama